L’Hospital del Mar posa en funcionament 75 nous llits i dobla la superfície del Servei d’Urgències

L’Hospital del Mar posa en funcionament 75 nous llits i dobla la superfície del Servei d’Urgències

El centre està posant en marxa les instal·lacions del seu nou edifici, que li permet sumar més de 20.000 m2 de superfície, 75 nous llits i dobla la superfície del Servei d’Urgències.

Les obres s’han fet en un temps rècord tot i les dificultats trobades al subsol. Els enderrocs previs van començar el juliol de l’any 2022. Per fer-ho, s’ha treballat de forma intensiva i s’han aprofitat els avantatges de la construcció modular. De fet, es tracta d’una de les estructures d’aquest tipus més gran construïda a Europa.

El projecte ha comptat amb la participació de pacients familiars i professionals, a través d’un procés de cocreació. Les seves conclusions han cristal·litzat en un edifici amb espais pensats per afavorir la intimitat i la connectivitat i el confort dels pacients i familiars. A més, s’ha apostat per humanitzar l’hospital amb art, a través de la decoració dels banys, obra de l’artista Perico Pastor.

La posada en marxa es farà de forma gradual al llarg dels pròxims mesos. De moment, els primers serveis habilitats són l’ampliació del Servei d’Urgències, que dobla la seva superfície, i tres plantes d’hospitalització.

Les obres han tingut un pressupost de més de 70 milions d’euros, en part finançats pel programa REACT-EU dels fons europeus FEDER, com a resposta a la pandèmia de la COVID-19.

L’Hospital del Mar està enllestint els darrers detalls de la posada en marxa del seu nou edifici, un gran pas endavant cap a la total transformació de l’hospital, que està previst que es completi el 2030. Després de poc més d’un any i mig de treballs, des de l’inici dels enderrocs, el juliol del 2022, els primers serveis i unitats entren en servei en un procés gradual que s’allargarà fins a final d’any. Així, l’ampliació del Servei d’Urgències i la unitat d’hospitalització maternoinfantil ja estan rebent pacients.

El nou edifici suma 22.500 m2 de superfície construïda, amb els quals el centre guanya 75 nous llits d’hospitalització. El següent pas és el projecte de la tercera fase de l’ampliació. De moment, s’està finalitzant el pla funcional d’aquests espais. La darrera actuació, la tercera fase, s’ha previst que estarà finalitzada l’any 2030 i consistirà en un edifici bessó, amb el qual es guanyaran 100.000 m2 de superfície i 144 llits, fins als prop de 550 finals. A tot plegat cal sumar que en les pròximes setmanes s’inaugurarà el nou Hospital Evangèlic, amb gairebé 200 llits, que ampliarà la capacitat d’hospitalització intermèdia per a pacients procedents de l’Hospital del Mar.

Un hospital que s’adaptarà als reptes del sistema de salut, com explica la Dra. Olga Pané, gerent de l’Hospital del Mar. “Una població cada vegada més envellida, amb una societat que arribarà als 100 anys, les noves eines tecnològiques i l’emergència climàtica ens condueixen a un canvi en el model assistencial, amb un major pes de l’atenció ambulatòria i a domicili”, explica.

L’evolució de les obres

Els treballs de construcció han anat a càrrec de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Acciona, Agefred Group, Serom i Villa-Reyes. Han comptat amb un pressupost de prop de 73 milions d’euros, en part finançats pel programa REACT-EU dels fons europeus FEDER, com a resposta a la pandèmia de la COVID-19. En aquest sentit, l’any 2022, el govern de la Generalitat va autoritzar al Servei Català de la Salut a realitzar despeses amb càrrec a pressupostos futurs per valor de 85,6 milions d’euros per a finançar aquesta obra i part de l’equipament. De la mateixa manera, el 13 de gener de 2022 la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la dotació d’una partida de 7,7 milions d’euros per a cofinançar aquesta actuació, que arriben fins als 13 milions si s’hi afegeixen les inversions dutes a terme en el projecte de l’obra i els treballs previs.

El procés de construcció es va posar en marxa el juliol del 2022 amb l’enderroc dels antics pavellons, situats a l’àrea on s’alça el nou edifici i construïts entre els anys 1914 i 1929. En total, van desaparèixer 5.500 m2 d’edificacions i es van excavar més de 40.000 m3 de terra. Un dels principals problemes en aquesta fase d’excavació va ser la troballa de grans roques no detectades al subsol, la qual cosa va endarrerir els treballs. Per fer-hi front, s’ha treballat en torns de 24 hores, els set dies de la setmana. Tot plegat, amb la resta de l’hospital en marxa, sense que s’hagi produït cap incident que hagi afectat el seu funcionament habitual ni a la salut d’usuaris i professionals.

Durant la fase de fonamentació va caldre bombar més d’un milió de metres cúbics d’aigua  a través de setze punts de bombeig amb l’objectiu de rebaixar el nivell freàtic i poder assentar l’edifici. Per accelerar la construcció s’ha fet servir una metodologia innovadora, amb una àmplia utilització d’elements modulars, que converteixen aquest edifici en un dels més grans d’Europa construït d’aquesta manera. De fet, és l’estructura prefabricada multinivell més alta de l’Estat. En total, s’han fet servir més d’11.000 m3 de formigó. També s’ha emprat el mètode LEAN i BIM (Building Information Modeling, BIM), un sistema de modelatge tridimensional i dinàmic dels espais i les instal·lacions per potenciar els treballs tècnics de disseny, evitant errades i eliminant ineficiències. Tot plegat s’ha portat a terme amb la contractació de més de 400 persones, amb el treball simultani de més de 300 operaris i operàries.

Calendari d’obertura

El passat 13 de març es van posar en marxa les noves instal·lacions de l’ampliació del Servei d’Urgències, que dobla la seva superfície, passant de menys de 2.600 m2 amb l’anterior fase d’ampliació a fregar els 5.200 m2. S’hi situa l’atenció a les urgències de Pediatria, Psiquiatria, especialitats quirúrgiques i Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia. En total, s’incorporen 72 punts d’atenció i consultes, amb disponibilitat per ampliar capacitat, respecte als 43 actuals. També es va començar a hospitalitzar pacients a la nova àrea maternoinfantil, que disposa d’habitacions familiars i una unitat de nounats. Les següents en rebre pacients seran les plantes d’hospitalització de les especialitats mèdiques i quirúrgiques. Per portar a terme els trasllats, ha calgut reforçar els equips humans per tal de garantir que es manté en tot moment l’atenció a les persones ingressades.

Al llarg dels pròxims mesos entraran en servei el nou bloc quirúrgic, que comptarà amb quatre quiròfans d’última generació, preparats per a intervencions d’alta complexitat i als quals es podran fer TC (Tomografia Computada) i ressonàncies magnètiques, i que estaran preparats per a les necessitats de la cirurgia robòtica. També es disposarà una nova àrea de preingrés, que permetrà als familiars acompanyar als pacients fins a la porta del quiròfan. Aquest bloc estarà connectat a la nova Unitat de Cures Intensives, amb dinou llits. Més endavant, es traslladarà el Servei d’Oftalmologia, que disposarà d’un espai de 1.000 m2, acostant-lo de l’Hospital de l’Esperança a la seva població de referència, els districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí. A més a més, s’ampliarà l’espai per alguns serveis de suport, com Anatomia Patològica i Farmàcia, que robotitzaran les seves instal·lacions. El nou Hospital del Mar tindrà un heliport per atendre els pacients greus susceptibles d’atenció altament especialitzada. El calendari d’obertura s’ha fixat tenint en compte les obligacions marcades pel finançament europeu.

Un projecte creat amb els usuaris

El nou edifici es va dissenyar i s’ha construït tenint en compte les necessitats dels usuaris, pacients, familiars i professionals, que hi van participar a través d’un innovador procés de cocreació. D’aquesta manera, s’han creat espais on poden gaudir d’intimitat i seguretat, sales d’espera i de relaxació on oblidar que s’està a un hospital, amb zones de jardí per gaudir de la natura i una àrea de jocs per pacients pediàtrics i s’han habilitat banys per a familiars a totes les plantes. També hi haurà accés a wifi a tot l’edifici.

Les habitacions disposen de llum natural, control lumínic i s’ha creat un mobiliari específic funcional i adequat, així com una tauleta electrònica a peu de llit, que funcionarà com a element de treball per als i les professionals i com a punt de lleure per als pacients. Al mateix temps, servirà per oferir-los consells de salut. A la vegada, les persones ingressades disposaran d’un armari davant el seu llit amb accés a través de teclat numèric.

Les plantes d’hospitalització tenen espais i passadissos amples i s’ha situat el control d’infermeria en punts cèntrics per facilitar la comunicació amb els pacients. Un aspecte a destacar ha estat l’esforç d’humanització dels espais, un procés en el qual s’ha comptat amb la participació de l’artista Perico Pastor, usuari de l’Hospital del Mar, que ha estat l’encarregat de decorar amb una dotzena d’obres originals, els banys de totes les habitacions. Com ell mateix explica, “l’art és per compartir i per acompanyar. Així que imagina que vas a un hospital i, quan vas tot trist al lavabo, et trobes una pintura, una obra d’art!”.

Hospital verd i adaptat a les lliçons de la pandèmia

El nou Hospital del Mar tindrà en compte les necessitats detectades durant la gestió de la COVID-19. Incorpora criteris de flexibilitat i d’adaptació dels espais, així com de separació de circuits (ascensors separats per a professionals i per a usuaris, per exemple). Per fer front a una futura necessitat d’ampliar la capacitat d’hospitalització i de cures intensives en un temps molt curt, s’ha dissenyat un edifici més flexible, amb més capacitat i adaptable per transformar-se en un hospital centrat en el tractament de pacients afectats per una patologia amb alt risc de contagi, com la COVID-19.

L’equip de disseny també ha tingut en compte la sostenibilitat i ha apostat per la reducció dels residus generats i per l’estalvi energètic i de consums, amb un edifici concebut per ser totalment respectuós amb el medi ambient. S’instal·laran 1.600 m2 de plaques fotovoltaiques a la coberta per generar electricitat per cobrir el consum propi i es manté l’aposta per la xarxa de distribució d’aigua calenta sanitària i de climatització Districlima, que ja ha assolit un estalvi del 41% en les emissions de CO2 per m2 de l’Hospital del Mar. Estalvis que es veuran afavorits per la utilització d’enllumenat LED d’alt rendiment i altres aplicacions per al control de la llum i de la climatització, fins i tot als ascensors. A això se suma la construcció d’una doble pell a la façana amb lames de protecció solar, adequades a l’orientació solar per aprofitar la llum natural i minimitzar l’escalfor, fet que reforçarà la ventilació interior creuada amb patis interiors, i permetent que entri la llum exterior a tot l’edifici.

Les terrasses tindran cobertes vegetals, de 2.700 m2 de superfície, amb la qual cosa es reduirà la petjada de carboni en 2.169 tones de CO2 l’any, generant frescor i ombres i evitant l’efecte illa de calor dispersant-la. També s’hi crearan jardins terapèutics per als pacients. En últim lloc, s’aprofitaran les aigües de la pluja i s’han utilitzat materials de construcció de proximitat, així com fusta certificada. Tot plegat ha permès obtenir la certificació LEED Gold (Leadership in Energy & Enviromental Design), que certifica la seva excel·lència en sostenibilitat.

Més imatges a: https://flic.kr/s/aHBqjBiGph

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.